Германският производител на малки градски електрически автомобили Next.e.GO, който трябваше да

...
Германският производител на малки градски електрически автомобили Next.e.GO, който трябваше да
Коментари Харесай

Вместо завод за €143 милиона в Ловеч, германската Next.e.GO ще строи фабрика за електромобили в Северна Македония

Германският производител на дребни градски електрически автомобили  Next.e.GO, който трябваше да построи цех в Ловеч до края на годината, ще строи фабрика в Северна Македония. Компанията пренасочва фокуса си към строителството на три нови микрозавода в Европа и Съединени американски щати, заяви изпълнителният шеф на стартъпа Али Везвай, представен от Reuters. 

Той изясни, че e.GO се е насочила към евтиния сегмент, защото огромните производители на коли значително преследват водачеството на Tesla, насочвайки се към премиум и първокласните пазари.

" Няма потребност да се опитваме да наливаме водата там. Ако погледнете градския сегмент, който обслужваме, точно той към момента е незадоволително обслужван ", акцентира Везвай. 

На 20 октомври Next.e.GO се листна на борсата , като то идва няколко години след огромната вълна от SPAC сливания, при които започващите компании за електрически автомобили набраха милиарди долари. Много от тях изпитват усложнения да създават електрически коли в огромен мащаб и финансирането пресъхва.
 Снимка 537896
Компанията към този момент има един цех в Германия, а сега приготвя старта на производството си в Северна Македония, което би трябвало да стартира през 2024 година. Освен фабриката там, от стартъпа желаят да построят още един цех в Европа, към момента обаче не е ясно къде. Предстоят договаряния за разкриване и на фабрика в Съединени американски щати, където производителят на електрически автомобили желае да се възползва от дотациите, предоставени от американския Закон за понижаване на инфлацията.
 Next.e.Go отваря завода си в Ловеч при започване на 2024-а
Заводът за електрически автомобили в Ловеч ще проработи при започване на 2024-а

Базата у нас ще бъде " близнак " на главната фабрика на компанията в Германия

А за какво не България?

Екип на   Money.bg опита да се свърже по телефона с представителите на немския стартъп и изпрати публично питане до Next.e.GO с главния въпрос за какво компанията се е отказала от произвеждане в България и дефинитивно ли е това. Към момента на издание на публикацията редакцията ни не получи отговор.
 Снимка 560685
Източник:

Припомняме, че съгласно упованията, строителството на фабрика за електрически автомобили в българския град Ловеч трябваше да стартира още през март 2022 година, като плануванаъа инвестиция беше в размер на €143 милиона. Първите коли трябваше да излязат още в края на тази година или при започване на идната. За жал обаче процедурите по издаване на разрешителните се проточиха, периодите се изместиха и все още български цех няма.

Според капиталовото съглашение България е поела ангажимент да даде общо €34 милиона на Next.e.GO на три транша , при съответно реализирани резултати. Първият от тях щеше да пристигна след старта на производството. Такова обаче няма, няма и отпуснато финансиране.

Целта беше българският цех да има потенциал за производството за над 30 000 електрическия автомобил на година и в него да бъдат наети 1 000 души. У нас трябваше се прави моделът Mobile, който да коства €20 000. Компанията от Аахен беше избрала терена на цех " Балкан " в Ловеч, благосъстоятелност на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Към днешна дата немската компания създава в завода си в Аахен дребен четириместен електрически автомобил, наименуван e.Wave X , който се продава на цена от €24 990. 
 Next.e.GO Mobile излиза на борсата
Компанията, която ще прави електрически автомобили в Ловеч, излиза на борсата

Производителят ще търси оценка от €1,5 млрд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР